ЖИТТЯ 3.0 ІНДУСТРІЯ 4.0 СУСПІЛЬСТВО 5.0 ЦИФРОВА ЕКОНОМІКА ШІ / LIFE 3.0 INDUSTRY 4.0 SOCIETY 5.0 DIGITAL ECONOMY AI

Анотація: Цифрова трансформацій є явищем, яке докорінно та безповоротно змінює усталені процеси у бізнесі, суспільстві, освіті, медицині тощо. Завдяки новим технологіям з’являються нові можливості та способи комунікації, виконання професійних завдань, отримання освіти, розваг, здійснення повсякденних дій. Все це вимагає нових знань, умінь, навичок. У зв’язку з цим (в умовах цифрової економіки) освіта та наука, взаємодіючи з…

Written by

×

Освітні технології як драйвер розвитку цифрової економіки

Анотація: Цифрова трансформацій є явищем, яке докорінно та безповоротно змінює усталені процеси у бізнесі, суспільстві, освіті, медицині тощо. Завдяки новим технологіям з’являються нові можливості та способи комунікації, виконання професійних завдань, отримання освіти, розваг, здійснення повсякденних дій. Все це вимагає нових знань, умінь, навичок. У зв’язку з цим (в умовах цифрової економіки) освіта та наука, взаємодіючи з різними галузями економіки, набувають особливої значимості в контексті концепції «навчання упродовж життя».
У сфері освіти поряд із традиційними способами отримання знань (в навчальних закладах) завдяки цифровим технологіям з’являються нові способи, зокрема, з використанням онлайн-курсів, мобільних додатків тощо, які усі разом можна об’єднати одним терміном «EdTech». У зв’язку з широким розповсюдженням таких способів отримання знань в учасників освітніх технологій (EdTech) виникають задачі вибору. Зокрема, у статті окреслені задачі та можливі критерії вибору для осіб, які мають потребу в нових знаннях («учень»); осіб (чи групи осіб), які розробили певний онлайн-курс («вчитель») та бажають розмістили його на певній платформі; групи осіб (компанія), яка здійснює адміністративне управління усім процесом навчання, підтримує апаратне та програмне забезпечення для безперебійної роботи платформи чи мобільного додатку, де здійснюється навчання тощо.
У статті наведено спосіб вирішення проблеми вибору онлайн-курсу «учнем» (що може бути використаний й для вирішення проблем вибору іншими учасниками EdTech) на основі рейтингового оцінювання.
Дана робота є однією із небагатьох наукових робіт, яка піднімає питання EdTech в Україні та може бути відправною точкою у подальших досліджень різних аспектів EdTech, зокрема, аналіз впливу EdTech на традиційну освіту, оцінювання достовірності та актуальності інформації, яка використовується в онлайн-курсах тощо.

Ключові слова: освітні технології (EdTech), цифрова економіка, рейтингове оцінювання.

Бібліографічний опис для цитування: Великоіваненко Г.І., Скіцько В.І., Кмитюк Т.Л. Освітні технології як драйвер розвитку цифрової економіки. Моделювання та інформаційні системи в економіці. 2019. Вип. №97. С. 55-68. DOI: 10.33111/mise.97.6

Blog at WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Get started